Blog

Prečo je návrh webu dôležitý?

01/07/2016

To je otázka, na ktorú odpovedáme častejšie, než by sme chceli. Prečo by ste mali chcieť návrh webu? Pretože snažiť sa programovať web bez návrhu je ako stavať dom bez architekta a projektanta. Skončí to zle. Neveríte? Tak to radšej neskúšajte. Prečítajte si tento článok. Pochopíte, k čomu Vám bude návrh webu a možno Vám ušetríme trápenie i peniaze.

Keď dorazí dopyt …

“Dobrý deň. Hľadáme firmu, ktorá nám zmodernizuje web www.xyz.sk. Chceme mať pekný web, a preto hľadáme niekoho, kto nám ho vytvorí. Máme vlastnú predstavu, ale chceme mať web od profesionálov. Z vašich referencií súdime, že profesionáli ste, vaše referencie sa nám páčia. Prosím vás o predbežnú cenovú kalkuláciu. Ďakujem, Peter Drobný, firma XYZ. ”
“To začína sľubne”, povieme si. Peter a jeho kolegovia sú rozumní ľudia. Chcú vytvoriť web a majú vlastnú predstavu. Takže majú definované ciele webu a opísané cieľové skupiny. Poznajú svoje konkurenčné výhody. Vedia, aký obsah na webe bude a majú už napísanú väčšinu textov. Sú to proste podnikatelia, ako sa patrí. Vedia, čo chcú. A majú dobre zvládnutú prípravu pre tvorbu webu. Super. Petrovi Drobnému odpovieme, že na predbežnú kalkuláciu je príliš skoro, pretože nevieme, aké služby im odporučíme a že si to ujasníme na schôdzke. Podľa toho ešte len vytvoríme ponuku vrátane kalkulácie. Tešíme sa na stretnutie s Petrom Drobným z firmy XYZ. Konečne niekto, kto vie, čo chce, hovoríme si. V skutočnosti je ale všetko inak. Na úvodnej schôdzke zistíme, že Peter Drobný nepozná typy návštevníkov svojho webu, ani ich potreby. Nemá pripravený obsah pre svoj web a nevie, ako ľudia hľadajú jeho služby v Googlu a na Zozname. Tou “vlastnou predstavou o webe” mal Peter na mysli, že úvodná stránka by mohla vyzerať podobne, ako jedného z konkurentov a že celý web by mal byť v modrých farbách. To ale zďaleka nestačí.

Úspešný web sa musí správne navrhnúť

Máte to podobne, ako Peter Drobný? To nevadí. Nie je to žiadna hanba. Ste na tom rovnako, ako väčšina našich zákazníkov. A rovnako ako im, pomôžeme aj Vám. A urobíme to radi. Spolu s Vami navrhneme web tak, aby čo najlepšie vyhovoval potrebám Vašich skutočných zákazníkov.
Aby sme Vám mohli vytvoriť nový web, musíme mať podklady pre grafika, programátora a kodéra v podobe prototypu webu. Súčasne je nutné mať kompletnú štruktúru webu a je dobré mať hotové texty na jednotlivé stránky. Vďaka prototypu webu vedia grafik, programátor aj kodér, čo majú robiť.

Stavba webu je ako stavba domu

S podkladmi pre stavbu webu je to podobné, ako u stavebnej firmy, ktorá musí mať pre stavbu domu pripravený projekt od architekta alebo projektanta. Bez projektu nebudú murári vedieť, v ktorej stene má byť otvor na okno, ako vysoké majú byť stropy, atď. Rovnako tak bez návrhu webu nebudeme vedieť, čo hľadajú ľudia na Googli a Zozname, aká má byť štruktúra webu, aký obsah má byť na jednotlivých stránkach a prečo. Bez toho všetkého Vám nikto nevytvorí dobre fungujúci a hlavne obchodne úspešný web.

Ako (ideálne) navrhovať web

Weby tvoria webdesignéri, alebo presnejšie webdesignerský tím. Cieľom našej spolupráce musí byť obchodne úspešný web, ktorý budú zákazníci “milovať”. Web, ktorý prinesie dopyty, zákazníkov, objednávky. My weby navrhujeme pre ľudí, pre Vašich zákazníkov. Aby Vám web fungoval ako dobrý obchodník, musí v prvom rade vedieť uspokojiť potreby návštevníkov. Preto sa celý návrh webu točí hlavne okolo Vašich zákazníkov a ich potrieb vo vzťahu k cieľom Vašej firmy. Vy viete, ako robiť biznis, zrejme poznáte svojich zákazníkov a viete, ako s nimi pracovať. A my to celé vieme pretaviť do obchodne úspešnej webovej prezentácie.

Webdizajnér sem, webdizajnér tam

Na internete narazíte na veľa “webdizajnérov”, ktorí jednotlivé fázy návrhu webu nevideli ani z vlaku. Nič o nich nevedia a webdesign pre nich znamená namaľovať web vo Photoshope. Od takých utekajte rýchlo preč. Nenechajte sa zlákať nablýskanými obrázkami referencií a “zaujímavonízkou cenou za tvorbu webu. Zamyslite sa, či má zmysel nechať si “namaľovať” a naprogramovať web a za pol roka zistiť, že musíte web celý prerobiť, pretože vôbec neuspokojuje potreby Vašej cieľovej skupiny a teda Vám ani nezarába peniaze.

Navrhneme Vám obchodne úspešný web

Navrhnúť jedinečný web správne, aby fungoval ako Váš najlepší on-line obchodník, nie je jednoduché. Je to prakticky nemožné pre niekoho, kto web v živote nenavrhoval. Rovnako, ako je nemožné postaviť jedinečný dom, ktorý predtým nenavrhol architekt. My si webdesignom zarábame na chlieb a s pokojným srdcom môžeme povedať, že vieme navrhnúť pekný, funkčný a obchodne úspešný web. A presne taký web navrhneme a postavíme aj Vám. Máte naše slovo.