Blog

Ako (ne)optimalizovať web?

14/03/2016

Určite chcete zviditeľniť web tak, aby žiaril na prvých miestach vo všetkých internetových vyhľadávačoch. Usilovne teda pracujete na svojom SEO a posúvate sa stále hore. Dajte ale pozor, aby ste sa rýchlo nezrútili k zemi. Často k tomu stačí malá chyba. Vypracovali sme pre Vás zoznam tých najčastejších chýb, ktorých sa ľudia pri SEO dopúšťajú.

Príliš veľa kľúčových slov

Keď web stránku doslova vytapetujeme kľúčovými slovami, narobíte viac škody ako úžitku. Pre internetové vyhľadávače je ľahšie Vás nájsť, keď použijete menšie množstvo kľúčových slov, ktoré ale budú lepšie odkazovať na konkrétny obsah. Nezabudnite, že píšete články pre návštevníkov, nie pre vyhľadávače.

Nezrozumiteľný obsah

Ak chcete zviditeľniť web, musíte svoje stránky naplniť zaujímavým a relevantným obsahom. Svoje stránky tvoríte pre svojich návštevníkov a to sú prevažne laici. Nepíšte preto ťažko zrozumiteľné texty preplnené odbornými slovami, ktorým Vaši čitatelia rovnako nebudú rozumieť.

Žiadne interné odkazy

Prepojte navzájom jednotlivé časti svojho webu. Pridávajte do článkov odkazy na iné zaujímavé články, ktoré s témou súvisia a prepojte ich správnym slovom alebo výrazom: neoznačujte ich slovami ako “kliknite tu” alebo “pozrite sa sem”, to robotom vyhľadávačov nič nepovie. Lepšie je spojiť odkaz s konkrétnym kľúčovým slovom.

Obsah, ktorý je ťažké indexovať

Niektorý obsah webu nemôžu vyhľadávače indexovať vôbec, niektoré len s veľkými ťažkosťami. Hoci na dizajne stránky záleží, uistite sa, že kvôli kráse webu neobetujete jeho funkčnosť.

Zdvojený obsah

Neopakujte sa, nepíšte o stále rovnakých témach a hlavne, vyhnite sa plagiátorstvu. Akékoľvek zdvojenie obsahu negatívnym spôsobom ovplyvní Vaše SEO. Ak chcete zviditeľniť web, prilákať zákazníkov z vyhľadávačov a presvedčiť ich, aby čítali Vaše texty, snažte sa pre každý článok vytvoriť zaujímavý titulok.

Pomalé načítanie stránok

Vyhľadávače dávajú prednosť stránkam, ktoré sú otvorené za pár sekúnd. Ak teda máte problém s tým, že sa Vaše stránky dlho načítavajú, zrýchlite svoj web čo najskôr.

Spoliehanie sa iba na SEO

Možno máte pocit, že sa vďaka SEO môžete rýchlo dostať do popredia všetkých vyhľadávačov. Nemali by ste sa ale spoliehať len na neho. Každý web má unikátnu štruktúru, potrebuje osobný prístup, a ste to práve vy, kto pozná Váš produkt, Vaše cieľové publikum a Vaše celkové ciele najlepšie. Starostlivosť o SEO musí byť komplexná, potom budete za svoju snahu náležite odmenení. Naplánujte si pravidelné upratovanie Vášho webu, aby sa Vaše SEO mohlo stále zlepšovať. A tiež nezabudnite, že nič sa nemá preháňať! Preoptimalizovaný web nemajú roboti vyhľadávačov v láske rovnako ako málo optimalizovaný.

A ničoho sa neobávajte, sme tu s Vami!